O rozhlasových poplatcích

4. říjen 2005
Radiofórum

0:00
/
0:00

Vážení posluchači a čtenáři,
pokud máte dotazy nebo připomínky týkající se placení poplatků za rozhlasové vysílání, obracejte se prosím na naše oddělení, které se jimi zabývá - www.rozhlas.cz/poplatky. V diskusích u článků vám nemůžeme kvalifikovaně odpovědět. Pokud jde o v pořadu zmíněnou problematiku placení poplatku za počítače připojené k internetu, Český rozhlas si nechává zpracovat právní posudek, zda taková zařízení podléhají nebo nepodléhají zákonu 348/2005. Do jeho závěru za ně poplatky vybírat nebudeme.

V původní diskusi k tomuto příspěvku někteří z vás zveřejnili názor, že vysílání po internetu není rozhlasovým vysíláním, případně že po internetu nemáme vysílat. Akceptujeme, že máte jiný názor na výklad zákonů, ale toto není fórum pro diskusi s právníky nebo zodpovědnými pracovníky Českého rozhlasu. Diskuse byla jednostranná a napadala Český rozhlas, proto byla skryta.

Další vyjádření k této problematice najdete například v tomto článku, názor ministerstva kultury pak najdete zde.

Děkuji za pochopení,
Jan Rosenauer

aktualizace 18. října 2005:

Zástupci České televize a Českého rozhlasu se shodli, že "v tuto chvíli není možné jednoznačně odpovědět na otázku, jestli lze považovat počítače a podobná zařízení, přijímající rozhlasové/televizní vysílání prostřednictvím internetu šířeného po drátě či bezdrátově, za zařízení technicky způsobilá k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového/televizního vysílání. Proto nebudou Český rozhlas a Česká televize z počítačů a podobných zařízení, přijímajících rozhlas a televizi pouze prostřednictvím internetu, poplatek prozatím vybírat. Obě instituce však konstatují, že překotný technologický vývoj v oblasti telekomunikací rozostřuje dosavadní právní kategorie rozhlasového/televizního přijímače, a intenzivně analyzují, jak stávající zákon dopadá, resp. může v budoucnu dopadat na technologický trend tzv. konvergence médií."

Více na www.rozhlas.cz/poplatky.

Spustit audio