Rada ČTK bude rozhodovat o novém řediteli agentury

Česká tisková kancelář by už ve čtvrtek mohla vědět, kdo bude jejím novým generálním ředitelem. Rada ČTK bude vybírat z pěti kandidátů, vyslechne si jejich představy o tom, jak by měla být tisková kancelář vedena a kam by měla směřovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo agentury ČTK na budově pražského sídla

Logo agentury ČTK na budově pražského sídla | Foto: Marián Vojtek

Uchazečů o funkci ředitele České tiskové kanceláře bylo původně šest. Rada ale musela jednoho kandidáta z výběru vyřadit.

"Nesplňoval podmínky výběrového řízení. Chyběl písemný projekt, což bylo základní podmínkou řízení," připomíná předsedkyně rady Pavla Valčáková.

"Další kandidáti se nějakým způsobem zabývají informacemi, pracují s informacemi. Jsou to všechno lidé s mediální praxí."

Pětici kandidátů tvoří Jiří Hlaváček, Radim Hreha, Jiří Majstr, Václav Novotný a Aleš Ptáček. Pokud se už ve čtvrtek radní neshodnou na jednom jméně, do konce září by se rada sešla ještě jednou.

Podle předsedkyně Valčákové budou hrát roli manažerské schopnosti, ale i zkušenosti, které mají jednotliví kandidáti přímo z médií.

"Podstatné budou především zkušenosti přímo z novinářské praxe, protože přece jenom je něco jiného řídit třeba nějakou informační službu a něco jiného je pracovat jako novinář v terénu. Uvidíme, jaký mají záměr," řekla Valčáková.

Česká tisková kancelář poskytuje psané, mluvené i obrazové zpravodajství. Podle mediálního odborníka Milana Šmída si ale nyní bude muset hledat své místo v digitální éře.

"Díky digitalizaci médií se dostává do obtížného postavení právě z hlediska finančního, protože jednak čelí konkurenci, a jednak dosavadní tradiční klienti již nejsou na ni tolik závislí, jako byli dříve," řekl Šmíd v Ranním interview Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview Radiožurnálu s mediálním odborníkem Milanem Šmídem

Přečtěte si také:
Rada ČTK vybírá nového ředitele, Milan Stibral odchází do důchodu
Sněmovna hlasovala o doplnění rad ČTK a filmového fondu
O samostatnosti mediálních rad

Marika Táborská, Veronika Malá, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme