Meteorologové varují před vedry, důležitý je pitný režim

Meteorologové opět hlásí tropická vedra a záchranáři se připravují na zvětšený počet zásahů. Nejvyšší teploty mají dnes dosáhnout až 31 stupňů, zítra dokonce až 33.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pitný režim

Pitný režim | Foto: Fotobanka stock.xchng

Lidé by proto měli být opatrní, v horkých dnech totiž záchranáři počítají výjezdy na stovky. Podle meteorologa Štefana Handžáka dopadá horko nejhůř na kardiaky, astmatiky, chronicky nemocné a starší lidi.

"Velmi teplé počasí může zatěžovat osoby s méně přizpůsobivým termoregulačním systémem, jedná se zejména o osoby s kardiovaskulárními chorobami, jedince s nemocemi dýchacího ústrojí a starší občany."

Podle Handžáka by se tito lidé měli hlídat a zbytečně se nenamáhat: "Jmenované skupiny by se měly vyvarovat zvýšené fyzické a psychické zátěže a věnovat pozornost aktuálnímu zdravotními stavu a samozřejmě doplňovat tekutiny."

Důležitý je pitný režim

Také turisté by měli pamatovat na pitný režim. Přehřátí a dehydratace totiž může způsobit selhání organismu. Lidem nad 50 let proto horská služba radí, aby nepřeceňovali své síly a neplánovali příliš dlouhé trasy.

"Může se stát, že člověk v terénu zkolabuje. Potom je důležité mít někoho, kdo vás pomůže přenést nebo zavolá horskou službu," vysvětluje záchranář Jaroslav Sembdner.

Podle něj by se lidé měli na krizové situace připravit už před túrou: "Důležité je, aby si lidé na stanicích napsali telefonní čísla a volali v daný okamžik správným lidem a zbytečně se nepřepojovali přes jiné instituce."

Přečtěte si podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

Přečtěte si také:
Hasiči: lidé by si měli ve vedrech dávat pozor na hořlaviny

Naděžda Hávová, Andrea Švubová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme