David Duke - známý, ale ne až tak prominentní americký extremista

Bývalý hlavní ideový vůdce Ku Klux Klanu, autor pokračování Mein Kampfu. Tak popisují česká média kontroverzního amerického politika Davida Duka, který vzbudil ještě před příjezdem velký rozruch v České republice. Doma ve Spojených státech ale není tak prominentním extremistou, jak by se mohlo zdát

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Duke

David Duke | Foto: www.davidduke.com

Velký čaroděj Ku Klux Klanu. Takovým mediálně chytlavým titulem bývá označovaný David Duke. Skutečnost je ale trochu méně honosná.

Začátkem sedmdesátých let minulého století sice opravdu založil organizaci Rytíři Ku Klux Klanu a sám se pasoval na jejího vůdce. Šlo ale jen jedno z více nástupnických hnutí, která mezi sebou vzájemně soupeřila.

Duke z Ku Klux Klanu po několika letech odešel a sám se k této kapitole svého života veřejně nehlásí. V rozhovoru pro CNN v roce 2006 například sám své členství bagatelizoval s tím, že to bylo před třiceti lety a není to tedy důležité pro jeho nynější působení.

Duke dodnes používá titul "Representative" s odkazem na dvouleté působení zákonodárce. Byl ovšem pouze členem Sněmovny reprezentantů v Lousianě, v jednom z padesáti amerických států. Kandidoval i na jiné politické funkce, mimo jiné do amerického Senátu a na prezidenta, ale vždy neúspěšně.

Označuje se titulem doktor filozofie. Získal přitom jediný titul, a to kandidáta věd na ukrajinské Mezioblastní akademii personálního managementu. Nikdy nedostal doktorát v tom smyslu, jak je uznávaný ve Spojených státech.

Do Česka přiletí David Duke koncem tohoto týdne. V pátek a v sobotu se má představit v Praze a v neděli v Brně, stojí na internetových stránkách věnovaných Dukeově návštěvě. Text je podepsán jménem Filip Vávra, který je spojován s neonacistickým Národním odporem. Plány návštěvy ovšem získávají trhliny. První z Dukeových přednášek měla být na půdě Univerzity Karlovy, škola ale akci zrušila. Příjezd Dukea se nelíbí ani politikům.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme