Interpolem hledaný kosovský Albánec může opustit Maďarsko

Maďarské úřady propustily Agima Cekua, bývalého velitele Kosovské osvobozenecké armády. Zadržen byl včera na letišti v Budapešti. Ceku, na něhož je vydán mezinárodní zatykač, se do Kosova vracel z České republiky, kde se účastnil výcviku asi 40 členů Kosovského ochranného sboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Ladislav Kylar

Ceku je stíhán Interpolem i srbskými úřady, je obviněn z válečných zločinů, které měl spáchat v době bojů mezi vládními jednotkami a Kosovskou osvobozeneckou armádou v letech 1998-99. Mluvčí maďarské pohraniční stráže vysvětlil propuštění Cekua tím, že ho chorvatské velvyslanectví v Budapešti označilo za svého občana. "Jako Chorvat není na seznamu hledaných osob," uvedl mluvčí.

Podle Bělehradu k jeho osvobození přispělo i to, že Interpol nedokázal bezpečně prokázat jeho totožnost. Kosovská vláda mezitím vydala prohlášení, v němž označuje případné zatčení Cekua za ohrožení rozhovorů mezi srbskými a kosovskými představiteli v Prištině.

Ceku byl už loni zadržen ve Slovinsku, Lublaň ho ale i tehdy osvobodila s tím, že tehdejší srbský zatykač na někdejšího šéfa UCK byl neplatný.

Čtyři desítky bývalých kosovských bojovníků se u nás koncem února přeškolovaly na hasiče. Česká pobočka Interpolu dnes potvrdila, že Agim Ceku se na území České republiky zdržoval.

Policie se ale zatím nechce k jeho pobytu v Česku vyjadřovat. Proto také odmítá komentovat, proč nebyl muž, na něhož je vydán mezinárodní zatykač, u nás zadržen. Danica Hrabalová z Policejního prezídia k tomu říká pouze toto: "My můžeme vydat informaci, za kterou si budeme opravdu stát, a ještě tam je nějaká nejasnost."

Bezpečnostní informační služba pak tvrdí, že jí takovéto úkoly nepřísluší. "Cíleným vyhledáváním lidí, na které je vydán mezinárodní zatykač, se nezabýváme a v tomto smyslu ani neprověřujeme seznamy osob, které překračují naše hranice," řekl Radiožurnálu mluvčí kontrarozvědky Jan Šubert.

Robert Mikoláš, Marika Táborská, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme