Gliwická provokace Němcům nevyšla podle plánu

Na kraji polského města Gliwice ve Slezsku stojí dřevěná věž rozhlasového vysílače. Právě tady došlo před 65 lety k německé provokaci, která měla odůvodnit napadení Polska o několik hodin později. V Gliwicích se byl podívat náš varšavský zpravodaj Pavel Novák a dozvěděl se, že tehdy večer 31. srpna 1939 neproběhlo všechno tak, jak měli Němci v plánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vysílací věž

vysílací věž | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Pozor! Tady Gliwice, rozhlasová stanice je v polských rukou." Jen těchto 9 výrazů se podařilo diverzantům ze speciální jednotky SS odvysílat z gliwického vysílače. Akci naplánoval na osobní rozkaz Hitlera šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti Reinhard Heydrich. Jeho muži byli převlečení za Poláky a ve 20 hodin přišli k budově vysílače.

"Vtrhli do místnosti, ve které teď stojíme, začali střílet do stropu a křičet na osádku vysílače polsky. Šlo o to, aby technici nabyli dojmu, že je přepadli Poláci," vypráví o událostech posledního srpnového večera správce expozice v gliwické radiostanici Andrzej Jarczewski.

Esesáci zahnali vysílací techniky do sklepa a začali hledat studio. Jenže se přepočítali. U tohoto vysílače nikdy studio nebylo. Sloužil jen jako retranslační stanice pro signál vysílaný z Breslau - dnešní Wroclawi. Jeden z esesáků ale věděl, že na každém vysílači musí být takzvaný bouřkový mikrofon, kterým stanice oznamovala přerušení vysílání kvůli blížící se bouřce.

S pistolí u hlavy tedy jednoho z techniků přinutili, aby jim mikrofon vydal, a začali vysílat prohlášení o zahájení povstání slezských Poláků. Jenže vysílač se záhy z neznámých důvodů porouchal, a svět se proto z textu čteného jedním z esesáků dokonalou polštinou nic nedozvěděl. O tom ale v tu chvíli provokatéři nevěděli.

Aby byl dojem přepadení polskými povstalci dokonalý, zastřelili s SS tehdy spolupracující příslušníci gestapa u zadního vchodu do vysílače německého občana polského původu Franciszka Honioka. Stal se tak první obětí 2. světové války, která vypukla hned nazítří ráno.

O incidentech na německo-polských hranicích psaly všechny noviny a informoval rozhlas. Adolf Hitler oznámil, že Německo bylo k válce donuceno a že německé jednotky vstoupily na polské území. Začala nejstrašnější válka 20. století.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme