G. Schröder: S nacistickou ideologií souhlasili lidé a lidé ji také vykonávali

Německo nese přetrvávající historickou odpovědnost, uvedl německý kancléř dnes na vzpomínkovém shromáždění v Berlíně k 60. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim Rudou armádou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gerhard Schröder

Gerhard Schröder | Zdroj: ČTK

Pořádal ho Mezinárodní osvětimský výbor, který pozval také Gerharda Schrödera.

"Nacisté chtěli, aby se zapomnělo, to nesmíme dopustit," vyzval veřejnost čestný předseda Mezinárodního osvětimského výboru Kurt-Julius Goldstein. "Nacistická ideologie se nezrodila sama o sobě: S nacistickou ideologií souhlasili lidé a lidé ji také vykonávali," připomněl kancléř Schröder.

Poděkoval pak Výboru za pozvání, považuje to jako další krok na cestě k tomu, aby Německo překročilo stín minulosti. Kancléř ocenil, že v Německu dnes žije třetí nejpočetnější židovská komunita v Evropě. Přislíbil také rázný postup proti pravicovému extremismu, heslům neonacistů a jejich propagandě.

Brány vyhlazovacího tábora před 60 lety prolomily příslušníci 1.ukrajinského frontu Rudé armády. Nalezli tam něco, co si lidská fantazie nedokáže představit a ještě dnes, po 60 letech, stěží dokáže pochopit. Nalezli tam kolem 8 000 na kost vyhublých vězňů, žen, mužů i dětí, haldy mrtvol lidí, kteří zemřely hlady, nebo byli zastřeleni SS. Ve skladu bylo 7 000 kilogramů ženských vlasů, ale také zlaté zuby, které obětem, vytrhali po smrti z úst, vystavuje účet nacistickým zvěrstvům čestný předseda Mezinárodního osvětimského výboru Kurt-Julius Goldstein.

Osvětim dal na ploše 40 km čtverečních zřídit šéf SS Himmler v roce 1940. V jeho blízkosti pak vyrostla továrna koncernu IG Farben, aby využila levnou pracovní sílu a později firma vyvinula i smrtíci plyn cyklon B, který v září 41 testovala na 9 stovkách sovětských zajatců. Denně bylo v Osvětimi vyvražděno až 8 000 lidí.

"Osvětim je největším hřbitovem na celém světě. Tam leží Židé, Sintiové i Rómové, Poláci, Rusové, ženy a muži z celého světa, kteří se postavili na odpor," vzpomíná s pohnutí Kurt-Julius Goldstein.

Milan Kopp, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme