Politici v Gdaňsku si připomenou vznik hnutí Solidarita

V Gdaňsku dnes vrcholí oslavy 25. výročí gdańské stávky a vzniku hnutí Solidarita Lecha Walesy. Na závěrečné slavnosti přijedou delegace z tří desítek zemí. Za Českou republiku to budou Václav Havel, Jiří Dienstbier, Saša Vondra, kteří už Polsku jsou, a z Prahy přiletí premiér Jiří Paroubek. Do Gdaňsku se přemístí většina účastníků dvoudenní varšavské konference od Solidarity ke svobodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nábřeží Gdaňsku

nábřeží Gdaňsku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V dobách své největší slávy měla Solidarita 10 milionů členů a byla celonárodním hnutím odporu. Dnes má necelých sedm set tisíc členů a je jedním z mnoha odborových svazů. První předák Solidarity Lech Walesa se snažil členskou základnu probudit z letargie a připomínal roli Solidarity v dějinách demokratických hnutí:

"Žádné pokolení nemělo takovou šanci jako naše. Děkujte Bohu za tu dobu a za to, že se nám to tak pěkně povedlo. Mějte se dobře a ať se vám daří."

Po oslavách Lech Walesa ze Solidarity vystoupí. "Kdybych měl být dal odborářem, musel bych být součástí nějaké profesní skupiny. Elektrikáři to být nemůžou, proto už 25 let v tom oboru nepracuji. Musel bych vytvořit prezidentské odbory - ale spočítejte si, kolik jsme měli prezidentů. To by nešlo."

Mohutné oslavy mají i svou odvrácenou stranu. Střed města bude zcela uzavřený, ale to zaměstnanci loděnice, která v centru leží, nepovažují za nejhorší. Podnik balancuje na hranici přežití. Z 15 tisíc zaměstnanců před 25 lety jich zbyly sotva tři tisíce.

Mnozí z nich strávili noc v protestním stanovém táboře u bran loděnice. Na včerejší slavnostní sjezd Solidarity organizátoři pozvali pouze dva z nich. Ti ale účast odmítli.

Podle dělníků z gdaňské loděnice není co oslavovat. Na změny doplatili a demokratická vláda své sliby nesplnila. "Prezident Lech Walesa kdysi říkal, že nepoctivé podnikatele svlékne až do ponožek. Jsme to ale my, kteří teď chodíme v děravých ponožkách nebo i bez nich," říká jeden ze zaměstnanců loděnice.

Martin Dorazín, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme