Americký tisk tvrdě kritizuje prezidenta George Bushe

Americký prezident George Bush čelí stále větší kritice kvůli hurikánu Katrina. Podle tamního tisku odborníci před nebezpečím protržení hráze u New Orleansu varovali několik let. Světový tisk se také věnuje otázce dovozu čínského textilu do Evropské unie - tento problém stále není vyřešen. Ruské listy píší o výročí beslanské tragédie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush před odletem do postižených oblastí

George Bush před odletem do postižených oblastí | Zdroj: ČTK

Stále tvrdší kritice čelí americký prezident George Bush. Situace v oblastech zpustošených hurikánem Katrina je stále horší a stále více lidí se ptá: Jak to, že jsme na takovou katastrofu nebyli lépe připraveni? Tato otázka směřuje především na federální vládu a na prezidenta Bushe, píše Washington Post.

Naprostá humanitární katastrofa a kolaps veřejného pořádku, rabování, tisíce lidí, kteří stále marně čekají na pomoc - tak vypadá Amerika, která jindy zachraňuje svět. Jak je vůbec možné, že vláda nebyla připravena na krizi, která se dala tak snadno předvídat? Prezident Bush sice tvrdí, že nikdo neočekával protržení hrází New Orleansu, ale ve skutečnosti odborníci před tímto nebezpečím varovali několik let. Za přírodní katastrofu nemůže nikdo nést odpovědnost, za její následky ovšem ano, konstatuje severoamerický list Washington Post.

Deník Financial Times se věnuje problému dovozu čínského textilu do Evropské unie. Jednání Bruselu o dovozu čínského textilu skončilo fiaskem a čínské zboží zůstává zablokované v evropských přístavech, shrnuje list ve stručnosti dosavadní výsledky jednání.

Obchodní komisař Unie Peter Mandelson slíbil, že země společně najdou řešení a zabrání tak předvánočnímu nedostatku zboží v evropských prodejnách. Splnění slibů je zatím v nedohlednu. Evropská unie je totiž rozdělena na dva tábory a každý z nich chce prosadit svůj názor.

Protekcionistické řešení, tedy kvóty a ochranu evropského trhu, prosazuje zejména Francie a Itálie. Naopak Británie nebo Německo dovozu levného čínského zboží nechce stavět překážky. A pak ještě zůstává skupina zemí, například Španělsko, Portugalsko, Polsko nebo Litva, které chtějí zadržované zboží uvolnit, ale pouze pokud se na příští rok dohodnou určité kvóty. Zatím tedy dohoda neexistuje. Bez konsenzu zemí Evropské unie budou pondělní jednání v Pekingu jen fraškou, myslí si britský list Financial Times.

Ruské deníky se věnují výročí tragické události v severoosetském Beslanu. Právě třetího září při osvobozování rukojmích, došlo k obrovskému krveprolití, při němž kromě teroristů zahynulo více než 330 lidí, z toho 186 dětí. Ruské deníky poukazují zejména na to, že úřady dosud zcela nevysvětlily okolnosti celého přepadení a jeho následků.

Je na čase říct o Beslanu pravdu, vyzývá ve svém komentáři deník Moscow Times. Včera se prezident Putin setkal s některými beslanskými matkami, které loni ztratily své nejbližší. Namísto divadla pro kamery jim měl jednoduše a jasně říct pravdu a konečně převzít za tragédii odpovědnost.

Pokud si myslí, že celá tragédie bude vyřešena potrestáním jediného teroristy, tak se velmi mýlí. Oběti, jejich příbuzní i celá společnost má právo znát pravdivé odpovědi na otázky, co se tehdy vlastně stalo, kdo to dopustil a co se udělalo pro to, aby se už nikdy v budoucnu tak strašná tragédie nestala, uzavírá ruský list Moscow Times.

Všechny rumunské deníky se věnují dnešnímu kvalifikačnímu utkání na Mistrovství světa v kopané mezi Rumunskem a Českou republikou. Domácí potřebují zvítězit, aby si zachovali šance na postup na šampionát. Z rumunských deníků vybíral zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu v Konstantě Robert Mikoláš:

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mikoláš: O fotbalovém kvalifikačnímu utkání na MS

Pavel Novák, Robert Mikoláš, Zuzana Boleslavová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme