Poláci přestavují auta na plynový pohon

V Polsku se ceny benzínu a nafty minulý týden zvedly celkem třikrát. Litr bezolovnaté 95 dnes stojí v přepočtu 34 až 35 korun - to je o dvě koruny a padesát haléřů více než před týdnem. Premiér Marek Belka i ministr hospodářství chtějí na středečním zasedání vlády navrhnout snížení daně z pohonných hmot. Na čerpacích stanicích je zatím klid.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzínová pumpa značky Orlen

Benzínová pumpa značky Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Poláci začínají více používat kola nebo veřejnou dopravu. U čerpacích stanic se dělí na dvě skupiny - první tankuje jen nezbytných pár litrů a druhá v obavách před dalším cenovým skokem plnou nádrž. Tankuji, kolik se vejde. "Nevíme, co bude zítra," říká jedna z motoristek v Varšavě.

Podle některých expertů palivových trhů by se cena mohla vyšplhat až na čtyřicet korun za litr. Mnoho řidičů si nechává předělat motor na plyn. Podle statistik jezdí v Polsku na plyn nejvíce vozidel v zemích Evropské unie.

"V této chvíli nestíháme montovat do aut plynové instalace. Zákazníci se zapisují do pořadníků. Nejbližší volný termín je druhá polovina října," potvrzuje velký zájem Artur Dyrka z firmy, která se specializuje na přestavbu motorů.

Martin Dorazín, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme