Zpráva polské parlamentní komise zmiňuje i Stanislava Grosse

Polská parlamentní komise, která vyšetřovala privatizaci koncernu Orlen, se ve své v závěrečné zprávě zmíní také o případu Unipetrol. Dokument zatím nebyl zveřejněn. Poslanci zpracovávají jeho konečnou verzi. V pátek ji předloží předsedovi parlamentu a týž den by se měla objevit na internetových stránkách polského Sejmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice Orlen

Čerpací stanice Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Členové vyšetřovací komise potvrdili, že obšírná zpráva obsahuje i nevelkou pasáž o transakcích PKN Orlen v souvislosti s koupí většinového balíku akcií Unipetrolu. V textu, který ještě nemá definitivní podobu, se hovoří o podezřelých politických a lobbystických vazbách mezi bývalým českým premiérem Stanislavem Grossem, podnikatelem Andrejem Babišem a polským lobbyistou Jackem Spyrou.

O něm v úterý psal také list Rzeczpospolita. Spyra podle jeho informací udržoval blízké vztahy s řadou politiků vládnoucího Svazu demokratické levice a zřejmě uplatil tehdejšího náměstka ministra státního pokladu Józefa Woźniakowského, aby mu pomohl navázat kontakty mezi Orlenem a českou firmou Seta, za kterou Spyra lobboval.

Související článek: ODS ve Sněmovně neprosadila vyšetřovací komisi k Unipetrolu

Martin Dorazín, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme