Polská policie projde očistou od příslušníků totalitní státní bezpečnosti

Polský ministr vnitra zahájil očistu policie od příslušníků bývalé státní bezpečnosti. Podle polského tisku se s prací na hlavním policejním velitelství loučí 170 bývalých příslušníků komunistické tajné policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polské deníky připomínají

Polské deníky připomínají | Foto: deník Rzaczpospolita

Ministr vnitra Ludvik Dorn chce provést úplnou očistu policie. Podle odhadů tvoří bývalí důstojníci Státní bezpečnosti 11 procent všech polských policistů. Jak řekl ministr Dorn, je nutné dokončit proces dekomunizace, který by přerušený v roce 1990.

"Je potřeba rozbít mýtus o tzv. nepostradatelných policejních odbornících, mýtus, který měl ospravedlnit působení členů někdejší státní bezpečnosti v policii demokratického státu," řekl listu Gazeta Wyborcza jeden z pracovníků ministerstva vnitra. V policii by podle něho měli sloužit jen lidé, kteří důstojnické hodnosti získali za demokratického zřízení.

Bývalým příslušníkům SB ministerstvo nabízí odchod do důchodu. Pokud to odmítnou, budou pracovat jako pochůzkáři. Po kádrových změnách v policejní centrále se ministr vnitra hodlá zaměřit na krajská velitelství.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme