Berlínský soud rozhodne v případu vraždy ze cti

Berlínský soud má dnes vynést verdikt v případu takzvané "vraždy ze cti", který loni otřásl celým Německem. Tři bratři tureckého původu měli podle obžaloby zavraždit svoji sestru, protože se jim nelíbil její "západní" způsob života. Případ v německé společnosti rozpoutal zuřivou diskusi o právech žen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mříže

mříže | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Třiadvacetiletá Hatun Sürücüová zemřela, protože chtěla žít podle vlastních představ. V patnácti ji rodina proti její vůli provdala za muže, který ji soustavně bil. Z nedobrovolného svazku se Hatun dokázala vyvázat a svého syna vychovávala podle západních standardů.

Protože ale vzala život do svých rukou a nedržela se islámských pravidel, uvrhla podle bratrů rodinu do hanby. Sourozenci Ayhan, Mutlu a Alparslan v únoru 2005 sestru na berlínské ulici chladnokrevně zavraždili.

Jen osmnáctiletý Ayhan se k činu přiznal a vyjádřil nad ním lítost. Jeho bratři, pro které obžaloba žádá doživotí, podíl na činu stále popírají.

Podle studie Spolkového ministerstva pro záležitosti rodiny je 40 procent žen muslimského původu v manželství terčem násilí. Každé čtvrté dívce pak manžele vyberou rodiče nebo bratři.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme