Izrael hrozí Libanonu mohutnou odvetou za útok na své vojáky

Blízkovýchodní konflikt nabírá na síle. Ozbrojenci libanonského šíitského hnutí Hizballáh zaútočili na pozice izraelské armády, zabili sedm vojáků a dva další unesli. Izrael hrozí libanonské vládě mohutnou odvetou a mobilizuje rezervy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelská armáda u hranic s Libanonem

izraelská armáda u hranic s Libanonem | Zdroj: ČTK

Zde se nejedná o teroristický útok - to je válečný akt, prohlásil izraelský premiér Ehud Olmert. A přesně tak vyzněla i odpověď: izraelské letectvo okamžitě bombardovalo cíle v jižním Libanonu a pozemní síly překročily hranice. Jeruzalémská vláda vyhlásila v této oblasti částečnou mobilizaci a civilní obyvatelstvo tráví mnohé hodiny v leteckých krytech.

Vůdce libanonských radikálů z Hizballáhu Hassan Nasralláh pochválil své bojovníky a prohlásil, že jedině únosy dalších vojáků zajistí propuštění Palestinců z izraelských věznic. Právě kvůli asi tisícovce vězňů unesli ozbrojenci palestinského Hamasu desátníka Gilada Šalita. V rámci jeho osvobození zahájil Izrael rozsáhlou ofenzívu v pásmu Gazy.

Izraelské letectvo i dnes útočilo na vybrané cíle v pásmu Gazy. Tanky kontrolují střední část oblasti. Tragické následky měl izraelský útok na dům jednoho z vůdců hnutí Hamas ve městě Gaza. Bomba zabila nejen jeho, ale i jeho ženu a sedm dětí. Hledaný terorista, se kterým se zde setkal, byl jenom zraněn a podařilo se mu uniknout.

Michal Kotyk, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme