Libanonský premiér odvolal bilanci útoku na vesnici Húlá

Blízkovýchodní konflikt stále neutichá. Izraelské letouny dnes udeřily v jižním Libanonu na vesnici Húlá. Libanonský premiér Fuád Siniora nejprve hovořil o 40 mrtvých, později ale přiznal, že zřejmě zahynul jen jeden člověk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky budovy ve vesnici Kana

Trosky budovy ve vesnici Kana | Zdroj: ČTK

Libanonské bezpečnostní zdroje původně oznámily, že se ve vesnici Húlá při izraelském bombardování zřítil dům, v němž se ukrývalo 17 lidí. Krátce nato následovalo šest dalších zásahů do čtyř okolních domů.

Premiér Siniora při zahájení dnešního bejrútského setkání arabských ministrů zahraničí s pohnutím tvrdil, že je v Húle nejméně 40 mrtvých. Na pozdější tiskové konferenci po ministerském setkání řekl, že se původně opíral o nepřesnou zprávu, kterou dostal.

"Ukázalo se, že tam zemřela jedna osoba. Domnívali se, že celá budova se zřítila na asi 40 lidí, ale vyšlo najevo, že se zachránili," podotkl. Podle svědků bylo v troskách zříceného domu nalezeno 50 živých osob.

Na Izrael dnes dopadlo asi 80 raket Hizballáhu, což je o polovinu méně než obvykle. Z toho je zřejmě, že Izrael podnikl rozsáhlé nálety na základny militantního šíitského hnutí v jižním Libanonu a pravděpodobně zničil odpalovací zařízení, ze kterého Hizballáh včera ostřeloval Haifu.

Hizballáh udělal z vesnic a předměstí válečnou frontu. Rakety odpaluje z obytných domů, dokonce z obývacích pokojů. "My jsme všechny civilisty včas varovali a vyzvali jsme je, aby tuto oblast opustili," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Mark Regev.

Konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem trvá 27 dní a zahynulo při něm na 1000 lidí. Rada bezpečnosti OSN má dnes znovu jednat o návrhu rezoluce, která má boje ukončit. Libanon chce změny v původním textu v tom smyslu, že Izrael bude muset z Libanonu stáhnout svých asi 10.000 vojáků.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme