V Chile vyšly po úmrtí Augusta Pinocheta do ulic tisíce lidí

Tisíce obyvatel Chile vyšly do ulic oslavovat ale také truchlit kvůli smrti bývalého diktátora Augusta Pinocheta. 91letý generál zemřel včera, týden poté, co byl převezen do nemocnice s infarktem. Na několika místech hlavního města Santiaga se demonstranté střetli s policií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé oslavující úmrtí Augusta Pinocheta

Lidé oslavující úmrtí Augusta Pinocheta | Foto: AFP

Augusto Pinochet se chopil moci v Chile v roce 1973 násilným převratem, během dalších sedmnácti let připravil jeho režim o život přes tři tisíce svých odpůrců, další věznil, mučil nebo donutil k odchodu ze země.

Jak Radiožurnálu potvrdil tajemník českého velvyslanectví v Chile Ludevít Růz, Augusto Pinochet by měl být pohřben v úterý, ovšem bez poct náležejících bývalé hlavě státu: "Vláda rozhodla, že mu bude uspořádán slavnostní pohřeb, jakožto bývalému veliteli armády, nikoliv jako prezidentovi."

Po Pinochetově skonu vyšly do ulic hlavního města početné tábory jeho odpůrců i stoupenců. Před prezidentským palácem došlo ke střetům pořádkových sil s demonstranty, kteří oslavovali smrt nenáviděného diktátora. Na výtržnosti slavících reagovala policie použitím vodních děl a slzného plynu. Pinochetovi sympatizanté se zase sešli před vojenskou nemocnicí, kde byl starý generál poslední týden hospitalizován a kde také zemřel.

Augusto Pinochet byl obviněn soudy z porušování lidských práv, kvůli špatnému zdravotnímu stavu ale žádný proces nebyl dotažen do konce, což mnozí oponenti kritizují.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme