Nebezpečnější než oxid uhličitý je pro ovzduší metan, tvrdí vědci

Všichni se zatím nejvíce bojí oxidu uhličitého jako hlavního původce globálního oteplování, které může vyústit v rozsáhlé a zřejmě ničivé klimatické změny. Mnohem mocnějším plynem, který zadržuje teplo v zemské atmosféře, je ovšem metan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zeměkoule

Zeměkoule

Ten je až třiadvacetkrát silnější než oxid uhličitý a jeho molekula vydrží v atmosféře dvanáct let. Potom se rozpadne na oxid uhličitý a vodu. Koncentrace metanu stoupla od roku 1750, tedy od počátku průmyslové éry, o 150 procent ve srovnání s dlouhodobým průměrem za posledních 650 tisíc let, uvádí agentura Reuters s odvoláním na zprávu vypracovanou vědci z pověření Organizace spojených národů.

I když se jeho úroveň v ovzduší za poslední léta stabilizovala, jde podle odborníků jen o krátkodobou rovnováhu. Příčinou je zřejmě kácení obrovských ploch pralesních porostů, které jsou jedním z velkých přírodních zdrojů metanu.

Dalšími přírodními "výrobci" plynu složeného z uhlíku a čtyř atomů vodíku jsou oceány, bažiny, vyvěrající ložiska zemního plynu, permafrost a termiti. Z lidských činností se na jeho vypouštění podílejí nejvíce spalování fosilních paliv, dobytek, ovce, skládky, rýžová pole a lesní požáry.

A právě lidská činnost nejspíše poruší dočasnou rovnováhu, protože se bude těžit stále více zemního plynu a stoupne poptávka po rýži a masu. Očekává se rovněž tání permafrostu, neboli povrchově zmrzlé slupky půdy, a dále ustupování ledovců, které uvolní další plochy zemského povrchu produkujícího metan.

Vlastimil Milý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme