Rostock se vzpamatovává ze střetu antiglobalistů s policií

Více než čtyři stovky zraněných policistů, z toho třicet těžce. Taková je bilance nečekaně tvrdých potyček mezi pořádkovými silami a radikálními odpůrci globalizace v severoněmeckém Rostocku. Několik desítek tisíc lidí tam zprvu poklidně demonstrovalo proti nadcházejícímu summitu skupiny G8. Maskovaní radikálové ale vpodvečer vyvolali násilné střety, které policie řešila s vypětím všech sil. Zadrženo bylo 80 až 120 radikálů, počet zraněných demonstrantů není znám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

účastník střetu v Rostocku

účastník střetu v Rostocku | Zdroj: ČTK

Podle očitých svědků se násilnosti rozhořely poté, co radikálové zaútočili kameny na automobil s policistou, kterému přispěchaly na pomoc dva oddíly těžkooděnců.

Velké kameny, láhve a Molotovovy koktejly poté létaly na policisty často ze všech stran. I proto je počet zraněných mužů zákona tak vysoký. V případě vážných poranění má jít většinou o otevřené zlomeniny způsobené zásahem dlažební kostkou či kamenem. Výtržníci ničili a převraceli auta a některá taky zapálili.

Policisté museli postupem času nasadit do akce několik obrněných vozů s vodními děly a pokusili se masu útočníků zpacifikovat slzným plynem. Vítr ale způsobil, že plyn zasáhl i ukázněné demonstranty a přihlížející obyvatele Rostocku. U sanitních vozů se pak tvořily dlouhé fronty slzících a pokašlávajících lidí.

Jako přehnanou hodnotili reakci pořádkových sil někteří demonstranti, což ale dění v blízkosti rostockého přístavu příliš nevystihovalo. Mluvčí krajně levicových aktivistů Monty Schädel obvinil policii z toho, že se vůbec nepokusila vyhrocenou situaci uklidnit. Policejní zásah pak aktivista označil za "diletantský." Organizátoři demonstrace z antiglobalizační sítě Attac se od násilných projevů distancovali.

V průběhu večera situace opět nárazově eskalovala. Podle policie radikálové zapalovali auta a snažili se vybudovat provizorní barikády. V centru Rostocku padla maskovaným vandalům za oběť řada výkladních skříní. Podle radnice jsou ale škody menší než se očekávalo a zatím nepřekročily hranici jednoho milionu eur.

Dnes mají protestní akce antiglobalistů pokračovat.

Jiří Hošek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme