Baskická ozbrojená skupina ETA oznámila konec příměří

Separatistická organizace ETA chce od půlnoci ukončit trvalé příměří. Oznámila to v prohlášení, které předala deníkům Gara a Berria s tím, že poté začne baskickou zemi znovu bránit se zbraní v ruce a na všech frontách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

premiér Zapatero na místě atentátu

premiér Zapatero na místě atentátu | Zdroj: ČTK

ETA bojuje za sebeurčení baskického území tvořeného španělským Baskickem a Navarrou a také francouzským Baskickem. Trvalé příměří radikálové vyhlásili loni v březnu. Španělská vláda poté oznámila, že s ETA zahajuje dialog.

Teroristé svoje dnešní rozhodnutí odůvodňují tím, že dosud nebyly splněny ani nejmenší podmínky k tomu, aby se pokračovalo v procesu vyjednávání, a že socialistická vláda na vyhlášení příměří před rokem odpověděla zatýkáním a pronásledováním členů organizace.

ETA trvalé příměří porušila už v prosinci minulého roku, kdy provedla atentát na letišti Barajas v Madridu, při kterém přišli o život dva lidé. Dnešním komuniké tedy jen oficiálně potvrdila nevůli pokračovat v mírovém procesu.

Předseda vlády José Luis Zapatero řekl, že ETA se opět zmýlila a dnešním rozhodnutím jde proti baskické společnosti. Premiér věří, že občané se nedají zastrašit a veřejnost neustoupí před výhrůžkami teroristů. Dodal, že se opět pokusí dosáhnout podporu všech politických subjektů ve snaze o ukončení problému terorismu v zemi.

Martin Hromádka, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme