Nad tvrzením Talibanu o zabití německých rukojmí panují otazníky

Jeden z německých občanů unesených v Afghánistánu je pravděpodobně stále naživu. Afghánské ministerstvo zahraničí tak dementovalo informaci údajného mluvčího radikálního hnutí Talibanu, který tvrdil, že oba unesení němečtí inženýři byli dnes dopoledne popraveni. Za propuštění rukojmích žádali extremisté stažení německého kontingentu ze země a propuštění vězněných příslušníků Talibanu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kábul

Kábul | Foto: AFGHANISTAN ONLINE

Zpravodaj rozhlasové stanice ARD v Kábulu přišel s verzí, podle níž jeden z Němců zemřel už včera večer a sice na následky vyčerpání a prodělané nemoci. O případném propuštění jeho zadržovaného kolegy se prý vedou intenzivní jednání. Už předtím se objevily pochybnosti o tom, zda jsou oba inženýři vůbec v rukou radikálního hnutí a zda ze strany Talibanu nejde o propagandu.

Deník Bild am Sonntag pak s odvoláním na vládní zdroje tvrdí, že mluvčí Talibanu Kari Jusuf Ahmádí, který oznámil smrt dvou německých státních příslušníků, zřejmě vůbec není ve spojení se skutečnými únosci. Německé ministerstvo zahraničí hodlá úmrtí obou inženýrů potvrdit teprve v okamžiku, kdy se najdou jejich těla.

Únosci měli sáhnout ke splnění své hrozby v okamžiku, kdy spolková vláda odmítla stáhnout třítisícový německý kontingent z Afghánistánu. Kancléřka Angela Merkelová, která odvolala plánované letní interview pro ARD, v listu Passauer Neue Presse prohlásila, že se Německo nenechá vydírat a že nehodlá nechat afghánské obyvatelstvo na holičkách.

"Každé zakolísání jakékoli země vnímá Taliban jako své vítězství a taky toho patřičně využívá. Na každou slabost radikálové ihned zareagují. Jednotky Talibanu se politicky velmi angažují," řekl v rozhovoru pro ARD zvláštní zmocněnec OSN pro Afghánistán Tom Koenigs.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme