Zemřel německý herec Ulrich Mühe

Ve věku 54 let zemřel jeden z nejznámějších německých herců posledních let Ulrich Mühe. Proslulost za hranicemi Německa mu přinesla ústřední role kapitána Stasi v oskarovém snímku Životy těch druhých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulrich Mühe

Ulrich Mühe | Zdroj: ČTK

Ulrich Mühe byl jedním mála východoněmeckých umělců, který získal hvězdné postavení po znovusjednocení země. Než prorazil na filmovém plátně, zazářil i na divadelních prknech. Kritici oceňovali pestrou škálu postav, které ztvárnil, ale hlavně Müheho fyzický výraz.

"To byl takový objev, který jsem učinil už na konzervatoři, čeho všeho člověk může docílit se svým tělem; co se stane, když zatnu nějaký sval nebo třeba jen pohnu rukou," řekl v rozhovoru pro stanici RBB herec, který teprve minulý víkend přiznal, že trpí rakovinou žaludku.

Miliony televizních diváků znaly Müheho coby soudního lékaře z krimiseriálu Poslední svědek. Největší úspěch mu ale přineslo Oskarem ověnčené drama Životy těch druhých. Mühe v něm brilantně zahrál důstojníka Stasi, který sleduje slavného východoněmeckého dramatika, ale postupem času začne pochybovat o špiclovském státě, kterému slouží. Rodák se saské Grimmy zazářil i ve filmové parodii o Adolfu Hitlerovi Mein Führer.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme