Řecké požáry se blíží až k starobylé Olympii

Ohnivé drama v Řecku pokračuje. Hasičům se stále nedaří dostat pod kontrolu ničivé lesní požáry. Živel ohrožuje i oblast v blízkosti starobylé Olympie. Rozsah a síla plamenů se ukázaly nad síly řeckých záchranářů. Na žádost Atén přijíždí do země stále více hasící techniky a odborníků z dalších zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní červený kříž pomáhá obětem požárů v Řecku

Mezinárodní červený kříž pomáhá obětem požárů v Řecku | Foto: AFP

Jak řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová, Česko o pomoci pro Řecko ještě bude rozhodovat: "My nejdříve musíme komunikovat s ministerstvem vnitra, respektive s hasiči, a zjistit, jestli máme prostředky, které Řecko potřebuje. Definitivně o případné pomoci rozhodneme zřejmě v pondělí."

V celém Řecku kvůli ničivým požárům vládne výjimečný stav. Živel už připravil o život 52 lidí. Vyžádal si i značné materiální škody a spálil tisíce hektarů lesa a další vegetace. V zemi se začíná mluvit o ekologické katastrofě.

Jak řekla Radiožurnálu Češka žijící v Řecku Katerina Kalcojani, řecká police pátrá po podezřelé skupině žhářů. Několik desítek požárů totiž vypuklo prakticky ve stejném čase. Podle agentury DPA už zadržela řecká policie pětašedesátiletého muže z jihopeloponéského městečka Areopolis a obvinila ho ze založení požáru, kterému tam podlehlo deset osob.

Řecký premiér Kostas Karamalis už také slíbil finanční pomoc postiženým oblastem i lidem, kteří přišli o příbuzné a majetek. Zároveň ujistil, že žháři budou potrestáni: "Nikdo nemá právo brát lidem v Řecku životy, ničit životní prostředí a devastovat naši zemi. Žháře nemine spravedlivé potrestání." Podle zástupce českého velvyslanectví v Aténách Jana Husáka se mohou čeští turisté 24 hodin denně obracet na náš zastupitelský úřad. Mezi hlášenými oběťmi živlu žádní Češi nejsou.

Milan Kopp, Lubica Bergmanová, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme