Nizozemská vláda se vyslovila proti referendu o nové smlouvě EU

Nepotřebujeme referendum o nové smlouvě Evropské unie - takové je dnešní rozhodnutí nizozemské vlády. Pro Brusel to může být úleva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Peter Balkenende

Jan Peter Balkenende | Foto: OSN

Kabinet premiéra Jana Petera Balkenenda rozhodl, že stačí souhlas parlamentu pro přijetí nové smlouvy o fungování Evropské unie. Obavy Bruselu pramenily ze zkušenosti z roku 2005, kdy byla tehdejší euroústava předložena v referendech v několika zemích a právě v Nizozemsku a ve Francii ji voliči odmítli.

Sedmadvacítka přitom potřebuje dokument, který stanoví budoucí pravidla hry po dalším rozšíření Unie. Právě Nizozemsko mohlo být jednou ze zemí, které by mohly zablokovat novou smlouvu. Její hrubý nárys byl přitom těžce dohodnutý na červnovém summitu v Bruselu a na jejím definitivním textu by se měly členské země dohodnout do konce roku.

Kdyby se Nizozemsko pro referendum rozhodlo, byl by to příklad pro další země, především pro Británii a Dánsko. Rozhodnutí haagské vlády proto ubírá vítr z plachet evropským politikům, kteří po referendu v této otázce volají.

Vít Pohanka, Jitka Pilbauerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme