Podle německé levice se na Wikipedii šíří neonacistická propaganda

Stala se německá mutace otevřené encyklopedie Wikipedia rejdištěm neonacistů?! Místopředsedkyně jedné z parlamentních stran, postkomunistické Levice, si myslí, že ano a podala kvůli tomu na provozovatele populárních stránek trestní oznámení. Vadí jí hlavně různé nacistické symboly, které si z webu může kdokoli nerušeně stáhnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce s PC

Práce s PC | Zdroj: AFP

Wikipedia je založená na principu, podle něhož může každý do tohoto otevřeného lexikonu zařadit libovolný článek nebo už existující heslo pozměnit. Toho podle Katiny Schubertové ze strany Die Linke využívají přívrženci krajní pravice k nenápadnému šíření nacistické ideologie. Jak to v praxi vypadá?

Schubertová tvrdí, že neonacisté rafinovaně mění texty pojednávající o osobách a organizacích podílejících se na zločinech Třetí říše tak, že bagatelizují jejich vinu. Hlavní výtka ale směřuje proti umístění nacistických odznaků, vlajek a zástav na web, které si libovolný uživatel může z Wikipedie stáhnout.

Politička konkrétně upozornila třeba na odkaz Hitlerjugend. Na stránce líčící historii této nacistické mládežnické organizace najdeme vlajku s hákovým křížem. Je ale třeba dodat, že po jejím "rozkliknutí" se objeví text upozorňující na fakt, že jde o nacistickou symboliku a že její užívání je v řadě zemí včetně Německa nebo Česka trestné.

Podle Schubertové by administrátoři lexikonu měli nebezpečné texty odhalovat mnohem dříve a nemilosrdně je likvidovat.

Hlavní administrátor německé Wikipedie Kurt Janson listu Süddeutsche Zeitung řekl, že týdně je z lexikonu vymazáno mezi 60 a 70 články. Nejčastějším důvodem je přitom jejich nedostatečná kvalita a nikoli závadnost textu.

Šéf společnosti Wikimedia Deutschland si myslí, že je obvinění právně nepodložené a neobhajitelné. Přirovnal ho dokonce ke známé iniciativě státního zastupitelství ve Stuttgartu, které svého času obžalovalo z podobných důvodů distributora antifašistických triček s přeškrtnutým hákovým křížem. Na političku se zlobí, protože se prý na jeho firmu měla napřed obrátit a teprve poté případně podat trestní oznámení.

Jiří Hošek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme