Čínu trápí zima a nedostatek uhlí

Čína zápasí s nedostatkem elektřiny, na vině jsou sněhové srážky a mráz. Ohroženo je celkem 13 provincií a městských aglomerací, zásoby uhlí, ze kterého se vyrábí téměř 80 procent veškeré energie, totiž vystačí jen na osm dní. Ústřední vláda proto vyzvala doly, aby nezneužívaly situace a nezvyšovaly ceny uhlí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking - Zakázané město

Peking - Zakázané město | Foto: de.wikipedia.org

Zásoby uhlí jsou o 40 procent nižší oproti loňskému roku, na vině je i zavírání tisíců ilegálních dolů, jejichž činnost bývala v minulosti provinčními vládami trpěna právě kvůli zajištění nasmlouvaných dodávek.

Chladné počasí a vytrvalé sněžení postihlo na 25 miliónů lidí. Na mnoha místech jsou popadané sloupy elektrického vedení, problémy způsobují i výpadky v nákladní železniční dopravě. Ministerstvo železnic proto slíbilo zajistit dostatek vagónů z různých částí země.

Ministerstvo financí už také vyčlenilo v přepočtu přes čtyři miliardy korun na okamžitou pomoc, meteorologové ale už na zítra předpovídají další vydatné sněžení.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme