Peking se obává terorismu v době olympijských her

Čína varuje před útokem separatistů v průběhu olympiády. Teroristický útok prý hrozí ze strany ujgurských separatistů působících na severozápadě země. Peking tuto zprávu zveřejnil jen krátce poté, co potvrdil výcvik speciálních vojenských jednotek proti možnému atentátu jadernými a chemickými zbraněmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijská vlajka

olympijská vlajka | Foto: Archiv ČRo

Čína chce proto na zabezpečení her vynaložit asi 1,5 miliardy dolarů, tedy více než kolik stála bezpečnostní opatření při posledních hrách v Aténách.

Představitel čínského ministerstva zahraničí Niou Čching-pao mluvil o hrozbě ze strany teroristů z Východního Turkestánu, tedy z autonomní ujgurské oblasti Sin-ťiang, kde podle Pekingu operují skupiny usilující o odtržení a radikalizaci islámu. Jde hlavně o Muslimský svaz svobodného Turkestánu, který je i na americkém seznamu teroristických organizací.

Čína tvrdí, že islamisté i nadále plánují teroristické útoky v průběhu 29. letních olympijských her, proto spolupracuje na zabezpečení olympiády se zahraničními experty včetně Europolu.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme