Ekvádor s Venezuelou hrozí Kolumbii válkou

Kolumbijská vláda zatím nehodlá přesunout armádu na hranici s Ekvádorem a Venezuelou. O vyslání kolumbijských vojsk na severní hranici s Venezuelou a jižní s Ekvádorem se spekuluje kvůli čerstvé roztržce s oběma sousedy, kteří hrozí válkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekvádorští vojáci míří ke kolumbijským hranicím

Ekvádorští vojáci míří ke kolumbijským hranicím | Zdroj: ČTK

Socialistický prezident Venezuely Hugo Chávez a jeho ekvádorský spojenec Rafael Correa povolaly své jednotky na hranici s Kolumbií poté, co kolumbijští vojáci vstoupili na území Ekvádoru. Pronásledovali a zlikvidovali tam totiž kromě dalších rebelů i vysoce postaveného člena marxistických teroristů z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie Raula Reyese.

Kolumbie obvinila ze spolupráce s levicovými povstalci jak ekvádorského prezidenta, tak lídra Venezuely Cháveze, který podle Bogoty podporuje guerillu finančně. Jak Venezuela, tak Ekvádor přerušily veškeré diplomatické styky s Kolumbií, když vyhostily všechny její diplomaty. Obchodní vztahy ale podle ekvádorské strany pokračují.

Sobotní operace kolumbijské armády byla významným úderem proti nejstarší povstalecké skupině v jižní Americe. Kontroverzní reakce ale nevyvolává jenom kvůli porušení ekvádorské suverenity, ovšem také proto, že s Reyesem přišla nejen Kolumbie, ale i další zainteresované vlády o klíčového prostředníka při vyjednávání.

Například Francie se na něj spoléhala při vyjednávání o propuštění Ingrid Betancourtové, své občanky, kterou rebelové z FARC vězní už několik let v táborech uprostřed džungle. Vyjednat propuštění Betancourtové a několika dalších zajatců se snaží i prezident Chávez, což zavdává příčinu k úvahám o jeho napojení na teroristy.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme