Tibeťané si připomínají výročí protičínského povstání

Tibeťané si připomínají výročí neúspěšného protičínského povstání a odchod dalajlámy do exilu před 49 lety. U této příležitosti dnes zahajují protestní pochod, při kterém chtějí překročit indicko-tibetské hranice. Žádají také mírové řešení tibetské otázky v souvislosti s konáním olympijských her v Číně. Peking vyslal vojska do Tibetu v roce 1950, při povstání o 9 let později zabily čínské jednotky na 80 tisíc lidí, sám dalajláma uprchl do exilu v Indii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajlama

Dalajlama | Foto: Josef Veselý | Zdroj: Český rozhlas

Desítky Tibeťanů absolvovaly v uplynulých týdnech intenzívní výcvik, aby byli schopni překonat vysokohorský terén. Celkem se této akce, která má svět upozornit na potlačování práv Tibeťanů ze strany čínských úřadů, zúčastní pět skupin usilujících o nezávislost Tibetu.

Exilová vláda v čele s dalajlámou pochod nepodporuje, tibetští aktivisté včetně Tibetské ženské asociace ale podle svých slov odmítají dále trpět rostoucí aroganci Číny. Peking už předem všechny varoval, že při ilegálním překročení hranice budou zatčeni. Účastníci protestního pochodu ale namítají, že podle OSN přece nikdo nemůže zadržet uprchlíky vracející se domů.

Dalajláma v projevu u příležitosti 49. výročí potlačení protičínského povstání odsoudil čínské represe v Tibetu. Téměř 60 let žijí Tibeťané ve strachu, prohlásil v sídle své exilové vlády v indické Dharamshale. Jak dodal, postupně mizí tibetská kultura, zvyky i jazyk a Číňané stupňují porušování lidských práv, odmítají poskytnout náboženskou svobodu a duchovní záležitosti politizují.

Tibetský duchovní vůdce také potvrdil, že i nadále bude usilovat o získání autonomie, přestože dosavadních šest kol jednání mezi jeho zástupci a Pekingem, která se konají od roku 2002, prakticky nepřineslo žádný výsledek. Čína v poslední době zesiluje kritiku dalajlámy, v uplynulých dnech v rámci zasedání čínského parlamentu ho komunističtí představitelé také opět označili za největšího separatistu.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme