Německo: Ostré spory politiků provázejí návštěvu dalajlámy

Čínská ambasáda v Berlíně protestuje proti setkání členky spolkového kabinetu s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Iniciativa ministryně rozvojové pomoci Wieczorek-Zeulová, která je členkou sociální demokracie, vyvolává kontroverze i na domácí politické scéně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma - tibetský duchovní vůdce

Dalajláma - tibetský duchovní vůdce | Foto: www.dalailama.com

Šéf spolkové diplomacie Steinmeier, který se obává vážného narušení německo-čínských vztahů, se o schůzce ministryně Wieczorek-Zeulové s dalajlámou dozvěděl až z médií. Steinmeier i další předáci sociální demokracie se domnívají, že se jejich stranická kolegyně s nimi měla o svých plánech poradit.

Ta ostře kontrovala prohlášením, že pro své schůzky nepotřebuje svolení ani spolkové kancléřky Merkelové, ani nikoho z SPD. Snídaně s dalajlámou v hotelu Adlon má podle ní navíc soukromý charakter.

Také mluvčí německé spolkové vlády zdůraznil, že celá dalajlámova cesta není oficiální státní návštěvou. Čínská ambasáda už přesto proti úmyslu ministryně Wieczorek-Zeulové setkat se s vůdcem Tibeťanů telefonicky protestovala.

Vztahy mezi Berlínem a Pekingem se loni prudce zhoršily poté, co dalajlámu přijala přímo v budově kancléřství Angela Merkelová.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme