V Bruselu začala kampaň EU proti kouření

Kouříte? Kouří někdo ve vaší přítomnosti? Možná dnešek je ten správný den, kdy toho nechat. 31. květem je Mezinárodním dnem bez tabáku. Letošní kampaň se nese ve znamení sloganu: "Tabákuprosté mládí" nebo jednoduše "Mládí bez tabáku" a zaměřuje se na lidi ve věku 18 až 25 let. Radí, jak nezačít kouřit, jak se návyku zbavit a jak se bránit pasivnímu kouření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zkouška CO v dechu

Zkouška CO v dechu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Kolo se točí a až se dotočí, čeká na vás ne výhra, ale prohra. To, co se totiž točilo na bruselském náměstí známém jako Agora, nebylo kolo Štěstěny, ale "kolo neštěstí". Mohli jste na něm jen ztratit.

Už se to roztáčí, už se to točí. Pan Didier je napnutý. "Kolik denně kouříte?" ptá se moderátor kuřáka. Ten odpovídá, že krabičku denně. A moderátor jásá: "Prohráváte tři tisíce eur, pane Didiere. Co u sebe máte? Dejte nám peněženku, hodinky, batoh, snubní prstýnek."

Když přišel kuřák i o kalhoty, představení skončilo. Ukázalo, kolik lidi stojí, když si kupují cigarety. Nejen, že to pěkně provětrá domácí rozpočet, ale ještě to může člověka pomaličku, ale zato velmi bolestivě a šeredně zabít.

Kampaň "help-eu" se snaží apelovat na mladé lidi, aby si s kouřením nezahrávali, říká mediální koordinátor prezentací ve všech 27 členských zemích Unie Emile Clemens.

"Chceme je informovat, jak nezačínat s kouřením. Ty, kteří už kouří, přimět k tomu, aby přestali. Chceme jim také říct, že existuje organizace, která jim může s odvykáním kouření pomoci. Máme v úmyslu také upozornit nekuřáky, aby žádali ty, kteří v jejich přítomnosti kouří, aby přestali. I to jim totiž škodí," řekl Emile Clemens.

Každý rok v Evropě umírá na následky pasivního kouření 19 tisíc lidí. V Bruselu si mohl každý nechat změřit obsah oxidu uhelnatého ve svých plicích. To si i vy můžete vyzkoušet v každém propagačním stanu, které by dnes měly stát ve městech v celé Evropské unii. I v naší republice, kde pPočet mladistvých kuřáků neklesá. V řadě případů si navíc nezletilí mohou opatřit cigarety přímo v obchodech. Jejich majitelé nebo prodavači se totiž často vůbec nezajímají o to, jak je zákazník starý.

Emile Clemens ale upozorňuje: "Nekuřák nikdy nemá obsah CO nulový. Člověk se pak diví, že i když nekouří, přístroj mu něco naměřil. Mohou to být ale lidé kolem vás, kteří kouří a vy pak máte oxid uhelnatý v sobě. Zkusil jsem si také změřit svou hladinu oxidu uhelnatého v dechu. Ukázalo se, že jsem de facto pasivní kuřák. Nechávám všem, kteří v mé přítomnosti kdy kouřili, děkovat."

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme