Na Guantánamu začíná proces s údajnými strůjci útoků z 11. září

Pětice mužů obviněných z útoků na Spojené státy z 11. září 2001 dnes stane před soudem. Proces na základně Guantanamo na Kubě má začít čtením obžaloby. Všem pěti obviněným hrozí tresty smrti. Žalobce jim klade za vinu smrt takřka 3000 lidí, kteří při útocích na New York a Washington zahynuli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americká základna na Guantánamu

americká základna na Guantánamu | Foto: AFP

Před zvláštním vojenským tribunálem stane i Chálid Šajch Muhammad, Pákistánec narozený v Kuvajtu, který měl teroristické útoky na Spojené státy vymyslet a naplánovat.

Kromě toho má mít podle žaloby na svědomí mnoho dalších činů, včetně vraždy amerického novináře Daniela Pearla v roce 2002 v Pákistánu. Za informace vedoucí k jeho dopadení Spojené státy v roce 2003 vyplatily 25 milionů dolarů.

Před zvláštním vojenským tribunálem stanou vedle Muhammada i jeho synovec Alí Abdal Azíz, dva Jemenci a dva Saudové, kteří se nějakým způsobem na teroristických útocích údajně podíleli.

Údajní teroristé jsou obviněni celkem ze 169 akcí namířených proti Spojeným státům, mimo jiné spiknutí, vraždy, terorismu nebo útoku na civilisty a civilní objekty. Těch se podle žaloby dopustili tím, že připravili únosy čtyř letadel, která před téměř sedmi lety narazila do věží newyorského Světového obchodního střediska a budovy Pentagonu ve Washingtonu. Poslední letoun spadl v Pensylvánii. Při těchto útocích přišlo o život 2973 lidí.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme