Belgická královská rodina oslavuje

Belgická královská rodina slaví osmdesátiny své nejstarší členky. Královny Fabioly, vdovy po předchozím králi Badouinovi I. Jejich manželství bylo bezdětné, a tak se v roce 1993 stal novým vládcem králův mladší bratr Albert II. Belgickou královnou je teď jeho žena Paola.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel, Grand Place

Brusel, Grand Place | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Jak ukázaly nedávné průzkumy, Belgičané nejsou příliš spokojení se současnou monarchií. V královské rodině ale vidí záruku soudržnosti Belgie. Symbolem jednoty se stala i Fabiola.

Některé belgické deníky a týdeníky přišly s neobvyklými dárky k jejím narozeninám. Zatímco belgická mutace časopisu Paris Match přináší královniny fotografie a připomínky jejích aktivit, týdeník Telémoustique poukazuje na to, že Fabiola dostala za 15 let nekralování apanáž ze státní pokladny 19 milionů eur.

Deník Le Soir si nechal zpracovat průzkum, ze kterého vyplývá, že král Albert II. už by měl předat vládu nástupci. Myslí si to 52 % Valonů a 68 % Vlámů. Skoro třetina obyvatel vlámských provincií si přitom myslí, že jeho nástupcem by měl být spíše prezident, než další král. Těsná nadpoloviční většina Belgičanů ale zastává názor, že jejich země by nepřežila nahrazení monarchie republikánským zřízením a rozpadla by se.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme