Srbský prezident nesouhlasí s plánem OSN na reformu mezinárodních sil v Kosovu

Srbsko odmítlo plán generálního tajmeníka Pan Ki Muna na reformu působení mezinárodních sil v Kosovu. Srbský prezident Boris Tadič žádá novou diskusi o statutu Kosova a dosažení kompromisu. Podle něj by o Kosovu měla rozhodovat pouze Rada bezpečnosti OSN. Od této neděle už má platit nová ústava nezávislého Kosova.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Tadič

Boris Tadič | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Reforma generálního tajemníka OSN spočívá mimo jiné v zahrnutí mise Evropské unie EULEKS pod síly OSN a v postupném snižování počtu mezinárodní policie OSN UNMIK během příštích čtyř měsíců.

Ta měla původně předat své pravomoci kosovské policii už za několik desítek hodin, kdy začne platit nová ústava nezávislého Kosova. Z částí, kde žijí Srbové, by měli odejít srbští policisté, ale mezinárodní mise by měly chránit tamní srbské pravoslavné kláštery.

Nezávislost Kosova je také předmětem sporu mezi Srbskem a naší republikou. Česko totiž na konci května uznalo nezávislost bývalé jihosrbské provincie Kosovo a Bělehrad stál kvůli tomu svého velvyslance z Prahy.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme