OSN naléhá na Africkou unii, aby řešila krizi v Zimbabwe

Podporu pro svou vládu přijel hledat na summit Africké unie do egyptského Šarm aš-Šajchu staronový zimbabwský prezident Robert Mugabe. Jedním z hlavních témat byla právě kritická situace v Zimbabwe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Mugabe

Robert Mugabe | Zdroj: ČTK

Náměstkyně genrálního tajemníka OSN Aša Rose Migiro vyjádřila lítost nad tím, že se volby v Zimbabwe konaly navzdory přetrvávajícímu násilí. Při této příležitosti také vyzvala lídry afrických zemí, aby podpořili vyjednávání mezi opozicí a stávající vládou. K rozhovorům se vyjádřil také britský premiér Gordon Brown.

Ten pro BBC řekl, že zastrašování zimbabwského lidu a opozice musí skončit. "Doufám, že Africká unie spolu se Spojenými národy panu Mugabemu vysvětlí, že situaci musí změnit a že musí nastoupit nová vláda. Až bude v zemi takto nastolena demokracie, pak budeme teprve připraveni pomoci zimbabwskému lidu od chudoby, strádání a hladu, který je v některých částech země realitou," řekl Brown.

Podpory se ale Mugabemu v Šarm aš-Šajchu patrně nedostane, protože afričtí pozorovatelé označili jeho zvolení za nedemokratické. Mugabe složil už pošesté prezidentskou přísahu poté, co byl jediným kandidátem druhého kola voleb.

Po sérii zastrašování se nezúčastnil opoziční předák Morgan Tsvangirai. I přesto se neočekává, že by na summitu zazněla otevřená kritika - afričtí lídři se spíš pokusí v zákulisí přimět Mugabeho ke spolupráci s opozicí.

Adam Weiss, Vilém Janouš, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme