Evropská unie hrozí sankcemi proti Zimbabwe

Zastavte násilí a vytvořte vládu národní jednoty! Tuto výzvu adresovalo francouzské předsednictví jménem Evropské unie současnému vedení Zimbabwe. Unie také pohrozila přijetí opatření proti těm, kteří násilí v zemi podněcují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Evropská unie vyzývá zimbabwské politiky k vytvoření vlády národní jednoty. Zároveň ale upozorňuje, že Brusel uzná jen takový kabinet, který respektuje vůli lidu vyjádřenou ve volbách na konci března.

V těch, jak se ukázalo, vyhrálo Hnutí pro demokratickou změnu opozičního předáka Morgana Tsvangiraje. Podle prohlášení vydaného francouzským předsedictvím Unie musí tyto výsledky sloužit jako základ politického urovnání situace v Zimbabwe.

Evropská unie také vyzvala k okamžitému zastavení veškerých forem násilí v této zemi a vládě prezidenta Roberta Mugabeho vzkázala, že uplatní příslušná opatření proti těm, kdo násilí provokují. A to při nejbližší možné příležitosti.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme