Oslavy dalajlámových narozenin se nekonají

Nejvyšší tibetský duchovní vůdce, který se dnes dožívá 73. let, odmítl jakékoliv oslavy při této příležitosti. Důvodem jsou čínské represe v Tibetu. Jeho narozeniny si přesto připomínají buddhisté na celém světě. V sídle tibetské exilové vlády v indické Dharamsale se pak konají pouze motlitby. Dalajláma je také zklamán výsledky posledních rozhovorů s Čínou, které nepřinesly žádná konkrétní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetský duchovní vůdce dalajláma

Tibetský duchovní vůdce dalajláma | Foto: www.dalailama.com

"Situace v Tibetu je stále špatná, proto jsme se rozhodli zrušit všechny kulturní show i tradiční tance spojené s oslavou narozenin Dalajlámy," prohlásil mluvčí exilové vlády.

V samotné Dharamsale, kde se u této příležitosti Tibeťané každoročně oblékají do svátečních oděvů, se dnes konaly jen modlitby. Čína v polovině května násilně potlačila protesty vedené buddhistickými mnichy, podle tibetské exilové vlády bylo zabito 203 lidí, Peking ale přiznává jen 20 obětí převážně z řad čínských obchodníků a policistů.

Vyslanci Dalajlámy, kteří se vrátili z Pekingu, uvedli, že právě skončené rozhovory byly jedny z nejtěžších a že žádný pokrok nelze v blízké budoucnosti čekat.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme