Evropská komise chce do roku 2014 zavést vyšší spotřební daně na cigarety

Do šesti let by měly v zemích Evropské unie podražit na zhruba shodnou úroveň cigarety a další tabákové výrobky. Evropská komise totiž chce sladit výši spotřební daně uvalované na kuřivo, aby tak zabránila tzv. tabákové turistice. Při ní si lidé uvnitř Evropské unie nakupují cigarety po kartonech v těch zemích, kde je jejich cena díky spotřební dani nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety

cigarety

Evropská komise navrhne členským státům Unie přijmout direktivu, která by stanovovala postupné zvyšování minimálních sazeb spotřební daně na tabákové výrobky až do roku 2014.

Dnes tvoří spotřební daň průměrně 57 procent ceny cigaret. Z každého tisíce kusů to musí být nejméně 64 eura. V příštích 5 letech by ale tento podíl měl stoupnout na 63 procent. Z tisícovky cigaret by výrobci museli odvést do státních pokladen nejméně 90 eur.

Evropská komise věří, že opatření může do 5 let snížit spotřebu tabáku v Unii až o 10 procent. Návrh ale ještě musejí schválit resortní ministři jednotlivých zemí, posoudit Evropský parlament a nakonec by s ním musely souhlasit také členské státy.

Jde o další snahu Evropské unie zmenšit počet kuřáků na starém kontinentu, už na jaře spustila kampaň "Mládí bez tabáku", která - jak vidno z názvu - se zaměřuje na lidi ve věku 18 až 25 let. Kampaň "help-eu" se snaží apelovat na mladé lidi, aby si s kouřením nezahrávali, říká mediální koordinátor prezentací ve všech 27 členských zemích Unie Emile Clemens.

I v naší republice pPočet mladistvých kuřáků neklesá. V řadě případů si navíc nezletilí mohou opatřit cigarety přímo v obchodech. Jejich majitelé nebo prodavači se totiž často vůbec nezajímají o to, jak je zákazník starý.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme