Írán se nebrání znovuotevření diplomatické mise USA v Teheránu

Írán je připravený jednat se Spojenými státy o otevření jejich diplomatické mise v Teheránu. Prohlásil to íránský ministr zahraniční Manúčehr Mottakí poté, co o americkém záměru vrátit se v diplomatické rovině do Íránu informoval britský tisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všudypřítomný Ajatoláh Chomejní

Všudypřítomný Ajatoláh Chomejní | Foto: Jiří Sovadina

Mottakí zároveň prohlásil, že je možné uvažovat také o opětovném zavedení přímých letů mezi Spojeným státy a Teheránem. To by asi nejvíc uvítala mnohasettisícová komunita íránských emigrantů v Americe.

Jak letecké spojení, tak otevření zájmové mise by ale především bylo zásadním průlomem ve vztazích mezi oběma vládami. Američané sice ještě v 80. letech tajně prodávali zbraně náboženskému režimu v Teheránu. Diplomatické styky ale přerušili už v roce 1979, když jejich teheránskou ambasádu přepadli revoluční radikálové a zajali desítky rukojmích.

Washington opouští dosavadní vyhraněnou politiku i v krizi kolem íránského jaderného programu. O něm se má zítra jednat v Ženevě a mezi západními diplomaty proti íránské delegaci vůbec poprvé usedne i Američan - náměstek ministryně zahraničí William Burns.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme