V Číně byli zatčeni další zahraniční protibetští aktivisté

Desítky tajných policistů zasahovaly v blízkosti Národního stadionu v Pekingu, krátkodobě byli zadrženi i dva fotografové agenty AP. Policisté jim také zabavili nafocený materiál. Prezentace tibetských symbolů včetně vlajek je v Číně trestná, lidé za to mohou být odsouzeni až na 5 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetské vlajky

Tibetské vlajky | Foto: Jiří Hošek

Čtyři cizinci, dva Američané, jeden Němec původem z Tibetu a Brit se jižně od Národního stadionu snažili rozvinout tibetskou vlajku, na 50 policistů je ale rychle zadrželo. Na místě byli i dva fotografové z agentury Associated Press, kterým policisté následně zabavili paměťové karty, přestože oba měli olympijskou akreditaci.

Zatčení aktivisté budou pravděpodobně vyhoštěni, stejně jako tomu bylo při předchozích protestních akcích. Čínské bezpečnostní síly dosud vždy velmi rychle potlačily jakýkoli náznak demonstrace. Peking sice v této souvislosti vymezil tři oficiální protestní zóny, ani jednu z celkem 80 podaných žádostí od začátku her ale neschválil.

Dalajláma v dnešním vydání francouzského listu Le Monde obvinil čínské jednotky, že začátkem tohoto týdne zabily ve východním Tibetu 140 civilistů. Od březnových nepokojů už podle nejvyššího tibetského duchovního bylo zabito na 400 Tibeťanů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme