Srbsko by mohlo kandidovat na členství v EU už příští rok

Srbsko by mohlo získat status kandidátské země Evropské unie už příští rok. Při setkání se srbským prezidentem Borisem Tadičem to řekl předseda Evropské komise José Barroso. Bělehrad na tom ale musí ještě hodně pracovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

"Pokud půjde všechno podle plánu a Srbsko splní stanovené podmínky, bylo by možné, aby se stalo kandidátskou zemí v roce 2009." Řekl předseda Evropské komise Barroso.

"To ale není závazné. Záleží to hlavně na Srbsku. Také na rozhodnutích, která musí Unie přijmout jednomyslně. Ale myslím, že pokud bude dobrá vůle a odhodlání na obou stranách, bylo by možné, aby Srbsko mělo postavení kandidátské země už příští rok," dodal Barroso..

Jednou z hlavních podmínek je provádění reforem v Srbsku a pokračování spolupráce s haagským tribunálem pro bývalou Jugoslávii. Prezident Tadič prohlásil, že jeho země bude s Haagem nadále spolupracovat a že udělá všechno, aby urychlila proces, na jehož konci bude členství Srbska v Unii.

Chorvatsko je blíže členství

Už za českého nebo švédského předsednictví příští rok by mohlo Chorvatsko ukončit přístupové rozhovory a podepsat smlouvu. Pak by jen čekalo na její ratifikaci všemi členskými zeměmi. Při prezentaci priorit francouzsko-česko-švédského předsednictví v evropském parlamentu to řekl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra.

Přibližování se balkánských zemí Evropské unie bude jednou z priorit jak českého, tak švédského předsednictví příští rok. Chorvatsko podle vicepremiéra Vondry udělalo ve vyjednávání o vstupu největší pokroky a může stihnout uzavření rozhovorů příští rok. Jeho přijetí podle dnes Unii předsedající Francie ale brání to, že Lisabonská reformní smlouva ještě nebyla všude v Evropě ratifikována.

Vicepremiér Vondra si to ale nemyslí: "Já nevidím přímou vazbu mezi Lisabonem a vstupem Chorvatska. Vstup Chorvatska je možný i bez Lisabonské smlouvy," domnívá se Vondra.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme