Rozsudek nad českými entomology v Indii už padl, znát ho budou v pondělí

Rozsudek nad českými vědci obviněnými v Indii ze zakázaného sbírání hmyzu budeme znát v pondělí ve dvě hodiny odpoledne indického času. Podle českého velvyslance v Dillí Hynka Kmoníčka je verdikt soudu v Dárdžilingu ze včerejška v nepálštině a je tak dlouhý, že vypadá jako kniha. Proto ho prý písařka nestačila dopsat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Singalila

Národní park Singalila | Foto: India Travelogue

"Právníci, kteří jsou najati, říkají, že šance, že by to mohlo dopadnout dobře, tedy tak, že by pánové odjeli z Indie, je 80 na 20. To ale samozřejmě říkají právníci, kteří chválí svou vlastní práci. Já si počkám na rozsudek soudu," uvedl Kmoníček.

Petr Šváchu a Emila Kučeru zadržely indické úřady 22. června poblíž národního parku Singalila, asi 90 kilometrů od severoindického Dárdžilingu. Našlo se u nich údajně přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, neměli však oficiální povolení pro jejich sběr. Podle Indů pracovali vědci pro pašerácký gang, který obchoduje se vzácnými živočichy

Oba Češi jakoukoli vinu popírají. Obhájci se před soudem, který začal případ projednávat minulý týden, snažili prokázat, že Švácha s Kučerou sice sbírali hmyz bez povolení, ale k nekomerčním účelům a mimo území rezervace. Za takový přestupek by jim hrozila jenom pokuta. Jinak mohou strávit až sedm let ve vězení.

Hlavním argumentem obžaloby je údajné písemné přiznání obou vědců. Obhajoba ale tvrdí, že někdo zneužil dvě desítky bianko podepsaných papírů, které si policie od Šváchy a Kučery vyžádala po jejich zadržení s tím, že na nich vyhotoví seznam předmětů a zařízení zabavených entomologům.

Podle Kmoníčka jde jednoznačně o podvrh. "Pánové se provinili, a to tím, že skutečně sbírali a skutečně bez povolení, ale to je také všechno, co dělali. Nejedná se o komerční sběr, nejedná se o prodej afrodiziakálních brouků do Číny a nejedná se o nic z mnoha dalších nesmyslů, které tady zazněly," řekl Kmoníček ve vysílání Radiožurnálu.

Dvaapadesátiletého Kučeru a jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd soud koncem července podmínečně propustil z vězení na kauci, nadále se ale musejí dvakrát týdně hlásit na policii v Dárdžilingu a nesmí město do konečného verdiktu opustit. Petici na jejich podporu už odepsalo přes 1600 lidí z celého světa.

Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme