Německá policie na poslední chvíli zakázala kolínskou akci krajní pravice

Z napjatě očekávaného setkání evropské krajní pravice v Kolíně nad Rýnem nakonec nečekaně sešlo. Policie totiž akci s poukazem na bezpečnost obyvatel na poslední chvíli zakázala. Předtím došlo v ulicích města k násilnostem, které rozpoutali levicoví radikálové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

násilnosti v ulicích Kolína nad Rýnem

násilnosti v ulicích Kolína nad Rýnem | Zdroj: ČTK

Extremisté z takzvaného "Černého bloku" u Rýna znovu potvrdili svou nelichotivou pověst. Během několika minut postavili v centru města několik barikád, odkud začali strážce pořádku ostřelovat kameny a dlažebními kostkami. Někteří radikálové se policistům dokonce pokoušeli vytrhnout z pouzdra služební zbraň.

Policie kontrovala obušky a do akce nasadila i jízdní oddíl. Za této dramatické situace nemohli muži zákona garantovat bezpečnost obyvatel města ani blížících se představitelů krajní pravice, a tak "antiislamizační kongres" v hodině dvanácté preventivně zakázali.

Starosta Kolína Fritz Schramma to značil za "triumf pro město a jeho demokratické síly". Pořadatel akce z extremistického sdružení "Pro Köln" byl naopak rozhodnutím policie konsternován.

Kolínské sdružení "Pro Köln" bojuje proti výstavbě mešity ve městě. Organizace je přitom kvůli svým extrémním postojům pod dohledem Úřadu na ochranu ústavy. Na takzvaný "antiislamizační kongres" mělo do Kolína nad Rýnem přijet až 1500 zástupců krajně pravicových sdružení, včetně francouzské Národní fronty, belgického Vlámského bloku nebo italské Ligy severu.

Konání této akce ostře kritizovalo spolkové ministerstvo vnitra i řada politiků. Mluvčí Koordinační rady německých muslimů Ali Kizilkaya lituje toho, že výstavba jediné mešity může vyvolat tak prudké diskuze. "Něco takového by přece mělo být v Německu samozřejmostí," dodal představitel muslimské obce.

jeden z účastníků tzv. antiislamizačního kongresu | Foto: ČTK/AP

Na mítinku u kolínského Dómu dopoledne vystoupil s ostrým projevem starosta města Fritz Schramma. Ten účastníky "kongresu" nazval "shnilou eurofašistickou klikou" a vyzval je k opuštění Kolína, ve kterém se 120.000 obyvatel hlásí k islámu.

Kolínští restauratéři nechali natisknout speciální pivní tácky s textem "Hnědé mafii Kölsch, tedy místní pivo, nenaléváme". Stanice WDR zase odvysílala informaci, podle níž někteří představitelé evropské krajní pravice museli včera večer nedobrovolně vyklidit své hotelové pokoje.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme