Český velvyslanec v Pákistánu zahynul při sobotním atentátu

Při sobotním teroristickém útoku v Islámábádu, při kterém přišlo o život více než pět desítek lidí, zahynul český velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárek. Jeho úmrtí včera oficiálně potvrdilo ministerstvo zahraničí a rodině diplomata kondolovali prezident Klaus i ministr zahraničí Schwarzenberg. Tělo bude do České republiky převezeno dnes. Je to vůbec první případ, kdy velvyslanec České republiky zemřel při plnění své diplomatické mise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Žďárek

Ivo Žďárek | Zdroj: ČTK

Český velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárek patrně zemřel až několik minut po výbuchu obrovské nálože u hotelu Mariott v centru Islámabádu. Bezprostředně po explozi volal Žďárek svým kolegům, že je v pořádku. Později žádal diplomat uvízlý v hořícím hotelu o pomoc. Pak už se ale neozval. Jeho tělo našli záchranáři za několik hodin po explozi.

"My jsme poslední informaci o něm měli těsně po útoku, kdy telefonicky kontaktoval naše pracovníky. Bohužel tam potom zřejmě došlo ještě k nějakým výbuchům, a poté se nám s panem velvyslancem nepodařilo navázat spojení. Ráno se potvrdilo, že pan velvyslanec při tom útoku zemřel," dodala Opletalová.

Čeští politici přijali zprávu o velvyslancově tragickém úmrtí s hlubokou lítostí. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga Žďárkova smrt svědčí o tom, že se nás teroristé snaží zasáhnout na nejcitlivějších místech. Premiér Mirek Topolánek televizi Prima řekl, že tělo diplomata bude do vlasti převezeno patrně v pondělí.

Ivo Žďárek se narodil 6. listopadu 1960 v Trutnově. Kromě právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze studoval ještě Stanfordské univerzitě v USA a v roce 2000 absolvoval diplomatickou akademii ministerstva zahraničních věcí.

Od roku 1988 působil v našich diplomatických misích ve východní Asii. Později byl generálním konzulem v čínské Šanghaji. Pak pracoval v Česku na ministerstvo zahraničních věcí a před čtyřmi lety nastoupil do úřadu českého velvyslance ve Vietnamu. Od srpna letošního roku byl naším velvyslancem v Pákistánu. Protože v diplomatické rezidenci probíhaly ještě nutné úpravy, byl ubytován v hotelu Marriott.

Pákistán vypsal odměnu za informace o pachatelích útoku

Pákistánské bezpečnostní složky dostaly od vedení země 12 hodin na dodání první vyšetřovací zprávy o útoku. Při výbuchu asi tuny výbušnin včera večer zahynulo v centru pákistánské metropole nejméně 53 lidí, skoro 300 dalších je zraněno. V hotelu bylo v době masakru přes 1500 hostů.

Velkou část obětí sebevražedného teroristy tvořili účastníci slavnostní večeře iftár, která ukončuje během ramadánu celodenní půst. Zahynulo také několik cizinců, mezi nimi nejméně jeden Američan. Podle pákistánského tisku vyšetřovatelé pracují s verzí, že terčem atentátu byli právě Američané - konkrétně agenti tajné služby CIA. Po výbuchu se prý u trosek hotelu nakrátko objevil dobře vyzbrojený tým Američanů, pak se ale zase vzdálil.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V uplynulých letech prováděli nejvíce teroristických masakrů v zemi lidé napojení na mezinárodní síť Al-Káida a domácí militantní islamisté. Pákistánská vláda vypsala odměnu deset milionů rupií, tedy více než dva miliony korun, za jakoukoli informaci vedoucí k původcům teroristického činu. Odpovědnost nikomu zatím nepřipsala, i když někteří činitelé už řekli, že stopy nejspíš vedou k Al-Káidě a pákistánskému hnutí Tálibán.

Na veřejnost se mezitím dostávají další technické detaily o provedení útoku. Úřady například daly médiím k dispozici záběry průmyslové kamery, kde je vidět, jak nákladní auto s několika metráky výbušnin přijelo k bráně hotelu Marriott. Poté narazilo do závory a za chvíli začalo hořet.

Ostraha se nejprve rozutekla, pak se však zdánlivě klidně vrátila a začala auto hasit ručním přístrojem. Až poté došlo k devastujícímu výbuchu, který nechal v zemi šest metrů hluboký kráter. Zkázu budovy s 290 pokoji dokonal silný požár. Vyšetřovatelé zjistili, že k jeho rychlému rozšíření vzduchem teroristé použili hliníkový prášek.

Experti: Atentát byl vzkazem novému pákistánskému prezidentovi

Jeden z nejhorších atentátů v pákistánské historii je podle pozorovatelů důkazem stále většího sebevědomí islámských radikálů. Pákistán je spojencem USA v boji proti terorismu. Bývalý český velvyslanec v Islámábádu Alexander Langer vidí v atentátu vzkaz pro nového pákistánského prezidenta Ásifa Zardárího.

"Já myslím, že to je vzkaz jemu i celé společnosti, že my jsme tady, jsme silní, dokážeme udělat takovou a takovou věc, musíte s námi počítat. Myslím si, že ti radikálové budou usilovat právě o spektakulární akce. Otázka je, pakliže by se tyto útoky opakovaly, jak dlouho to bude pákistánská strana schopná snést," řekl Langer Radiožurnálu.

Marika Táborská, Martin Hromádka, Vojtěch Berger, Břetislav Tureček, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme