Nobelovu cenu za mír získal finský vyjednavač Ahtisaari

Nobelovu cenu za mír získal pro letošní rok finský diplomat, politik a mírový vyjednavač Marti Ahtisaari. V Oslo o tom dnes rozhodl Norský Nobelův výbor. Ocenil tak jeho mnohaleté úsilí řešit konflikty na několika kontinentech planety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marti Ahtisaari

Marti Ahtisaari | Zdroj: ČTK

Oceněním jednasedmdesátiletého Ahtisaariho výbor vsadil na jistotu. Bývalý finský prezident z let 1994 až 2000 je totiž mezinárodně uznávaným a vcelku málo kontroverzním diplomatem, navíc právě nedávno odměněným za svůj celoživotní přínos k upevnění světového míru i mírovou cenou UNESCO.

K jeho nejúspěšnějším a nejvíce oceňovaným příspěvkům coby mírového zprostředkovatele patří jeho angažovanost při řešení konfliktů v Namibii v 70. a 80. letech a v Indonésii v roce 2005. Coby zmocněnec OSN se angažoval také v jednání o budoucnosti Kosova.

O Ahtisaarim coby možném nositeli Nobelovy ceny za mír se spekulovalo již delší dobu, letos ale hlavním favoritem nebyl. Nejčastěji tipováni byli totiž aktivisté bojující za lidská práva v Rusku a v Číně.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme