Čínské soudy odmítají žaloby na mlékárny zapletené do skandálu s melaninem

Čínské soudy odmítají žaloby na mlékárny zapletené do skandálu s melaninem. Spravedlnost marně žádají i rodiče půlročního chlapce, který na následky požití kontaminovaného sušeného mléka zemřel. Justice se v některých případech odvolává na to, že jde o mimořádný případ a čekají na rozhodnutí vyšších míst. Mléčné produkty obsahující melamin mají za následek smrt nejméně čtyř dětí, desetitisíce dalších musely být hospitalizovány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléčné bonbóny "White Rabbit", které obsahují melamin

Mléčné bonbóny "White Rabbit", které obsahují melamin | Foto: AFP

Rodiče chlapce, který zemřel na selhání ledvin, podaly žalobu na mlékárnu San-lu. Právě její sušené mléko synovi od narození kupovali a úřady jim potvrdily, že bylo kontaminováno. Po mlékárně proto požadovali odškodnění ve výši v přepočtu 2,5 milionu korun.

Soud v provincii Kan-su ale žalobu odmítl s tím, že dosud není stanoveno pravidlo, jak v těchto případech postupovat. Podle čínských zákonů musí soudy rozhodnout do sedmi dnů, zda žalobu přijmou, nebo jí odmítnou.

Vůbec první žaloba za melamin přitom byla podána 22. září, dosud se k ní ale příslušný soud nevyjádřil. Všechny ostatní pak byly zamítnuty. Nejméně dvacet právníků se navíc setkalo s vyhrožováním, aby rodiče postižených dětí nezastupovali.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme