Zástupci tibetských hnutí rozhodují o dalším postupu při jednáních s Čínou

Tibeťané z celého světa rozhodují o dalším postupu při vyjednávání s Čínou. V sídle exilové vlády v indické Dharamsale se schází zástupci tibetských hnutí, které pozval 14. dalajláma. Nejvyšší tibetský duchovní totiž označil výsledky dosavadních schůzek se zástupci Pekingu za bezvýsledné a marné. Ozbrojený boj ale dalajláma i nadále odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetské vlajky

Tibetské vlajky | Foto: Jiří Hošek

Na 500 zástupců exilových hnutí a politických uskupení bude téměř týden v indické Dharamsale hledat odpověď na otázku, jak dále řešit tibetskou otázku, a zejména jakou zvolit strategii. Sám dalajláma se rozhovorů neúčastní, nechce podle svých slov jednání nijak ovlivňovat.

Mnozí Tibeťané neskrývají rozhořčení nad dosavadními bezvýslednými jednáními s Čínou, ani frustraci z pokračující likvidace tibetské kultury. Obavy také panují i kvůli dalajlámovu zdravotnímu stavu a objevují se názory, že by jeho nástupce mohl být vybrán ještě za jeho života, i když je to proti tibetské tradici. Strach, že by 15. dalajlámu vybral Peking, by ale podle mnoha Tibeťanů tento krizový postup ospravedlňoval.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme