Nepálští gurkhové chtějí dál sloužit v britské a indické armádě

Nepálští gurkhové protestovali proti plánu tamní maoistické vlády zakázat vojenskou službu v cizích armádách. Zamýšlený zákaz, který je součástí nových vládních reforem, by znamenal konec téměř dvě stě let staré tradice. Současná nepálská vláda tvrdí, že mladí muži by měli hledat uplatnění doma a nikoli v cizích službách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál, himalájský klenot

Nepál, himalájský klenot | Foto: Filip Hegner

Dvě stovky válečných veteránů se i svými rodinami shromáždily v nepálské metropoli Káthmándu. Pod heslem ,Je čest sloužit jako gurkha' protestovali proti plánu zakázat nábor Nepálců do britské a indické armády. Podle vládních maoistů jsou gurkhové žoldáky novodobých kolonialisů. Mladí muži by měli hledat perspektivu doma, říkají současní vůdci Nepálu, kteří se tento rok zbavili monarchie, ale zamířili k systému, kdy je nejsilnější komunistická strana.

"Kdyby zde bylo dostatek práce, nechodili by do armády. Nemají ale jinou šanci. Nezbývá jim nic jiného, než služba v armádě," řekl Radiožurnálu kapitán Thakur Bahadru Rana, veterán a manažer Muzea gurkhů v nepálském městě Pokhara.

V britské armádě dnes slouží necelé 3 a půl tisíce Nepálců. Zato v armádě indické jich je plných 40 000. Elitní jednotky gurkhů byly plně loajální k evropským dobyvatelům i během světových válek. To umožnilo, aby Britové pro ně a spřízněné kmeny vytvořily samostatný stát Nepál, když se museli zbavovat indických území.

Přečtěte si také:
Co pálí Nepálce
Nepálský král přišel o své království

Jaromír Marek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme