Berlín čeká na premiéru filmu Operace Valkýra

Svou evropskou premiéru dnes v Berlíně zažije film "Operace Valkýra." Snímek hollywoodské provenience líčí nezdařený atentát na Adolfa Hitlera z 20.července 1944. V Německu vzbuzuje film značnou pozornost. Jedním z důvodů jsou pochybnosti o tom, jak věrně američtí filmaři historickou událost zachytili. Emoce vyvolává taky osoba Toma Cruise, který ve filmu vytvořil hlavní roli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha plk. Stauffenberga

Socha plk. Stauffenberga | Foto: Jiří Hošek

Cruise je totiž členem scientologické církve a ta je v Německu považována za krajně pochybnou organizaci. Berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek nám přijetí filmu o Stauffenbergově atentátu ve své reportáži přiblíží.

"Stojím právě na nádvoří tzv. Bendlerova bloku; v červenci 1944 berlínské centrály spiklenců kolem hraběte Stauffenberga. Právě tady někde zkosily kulky popravčí čety pár hodin po nezdařeném atentátu na Hitlera hlavní aktéry Operace Valkýra, včetně jednookého plukovníka. Právě tady se po dlouhých průtazích směly natáčet scény hollywoodského dramatu."

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž J. Hoška o premiéře filmu Operace Valkýra

"Ředitelé v podstatě všech německých památníků zastávají názor, že by se tato historická místa neměla používat pro natáčení hraných filmů. Nezlobte se na mě, ale místo, kde Stauffenberg a další spiklenci zemřeli, nemusí nutně být i místem jejich filmové smrti," uvádí ředitel berlínského Památníku protinacistického odporu a pravděpodobně největší současný německý znalec problematiky Stauffenbergova pokusu o převrat Johannes Tuchel. V souvislosti s událostmi 20.července úmyslně nepoužívá výraz "atentát," protože puč měl podle něj i svou výraznou civilní stránku. Najdou se i tací, kteří mají s terminologií rovněž problém, ale z úplně jiného důvodu.

"Výraz "Hitlerův atentátník" není v případě plukovníka Stauffenberga prostě správný. To by musel být v okamžiku výbuchu přítomen v místnosti. Takhle to byl prostě jen atentátník. Na frontě při setkáních s vojáky bylo přitom nesčetně příležitostí vůdce odstranit. Nikdo to ale neudělal," řekl před časem v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas někdejší Hitlerův bodyguard Rochus Misch.

"Po natočení nejnovějšího filmu o spiklencích z 20.července žilo Německo v domnění, že snímek obsahuje řadu hrubých historických chyb. Renomovaný historik pracující pro televizi ZDF, profesor Guido Knopp, ale Operaci Valkýra vystavil nečekaně lichotivé vysvědčení. Sám prý našel jen asi 5 nebo 6 drobných nepřesností."

"Hraný snímek s Tomem Cruisem podléhá zákonům kinematografie. Takže je to v pravém slova smyslu Mission Impossible 4. Zásluha tohoto filmu ale spočívá v tom, že v Americe i jinde ve světě šíří informace o tom, že nějaký protihitlerovský německý odboj vůbec existoval. My Němci ale u takovýchto témat potřebujeme větší autenticitu."

Byť si o snímku myslí svoje, Johannes Tuchel autenticitu amerického trháku hodnotit odmítá. "Tohle je přece hraný film disponující uměleckou svobodou a ne nějaký dokument," vysvětluje svůj postoj ředitel expozice Bendlerova bloku. Jak to vidí běžní občané?

"Myslím, že není vůbec důležité, kdo film natočil, ale jestli se jakž takž držel pravdy. U hraného snímku musejí mít autoři prostor si něco přimyslet, nějakou love story apod.

"Tohle téma není úplně můj šálek kávy. Ale zajímalo by mě, jak se filmaři svého úkolu zhostili, jestli výsledek odpovídá historické skutečnosti."

"Nemyslím si, že by bylo špatné, že filmaři směli točit v Bendlerově bloku. Je to autentické, historické prostředí, o které se třeba teď zvýší zájem. Tom Cruise pak určitě není špatný herec. Spíš mám trochu obavu z hollywoodského zpracování tématu, tzn. že se do filmu dostane něco, co tam nepatří."

"V amerických kinech vydělala Operace Valkýra, vnímaná jako politicko-historický thriller, v osmnácti dnech 71 miliónů dolarů. V Německu přijde film do kin teprve ve čtvrtek a zájem bude zřejmě ještě vyšší. Už teď může člověk na veřejnosti zaslechnout otázku "Půjdeš na Stauffenberga?"

Mnoho článků z historie 2. světové války naleznete na našem speciálním webu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme