Izraelský cenzor zakázal zveřejňování jmen velitelů z války v Gaze

Novináři působící v Izraeli mají zakázáno zveřejňovat identitu velitelů, kteří se podíleli na nedávné válce v Gaze. Opatření zavedl vojenský cenzor. Židovský stát se obává přívalu žalob, kterým by důstojníci mohli v zahraničí čelit kvůli údajnému porušování válečných konvencí během bojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelské tanky po návratu z Gazy

izraelské tanky po návratu z Gazy | Zdroj: ČTK

Právě jména velitelů by podle armády mohla paradoxně pomoci žalující straně. Někteří důstojníci v minulosti veřejně popisovali určité útoky na palestinském území a i to by se mohlo obrátit proti nim.

Sama izraelská armáda už začala vyšetřovat použití fosforové munice v oblastech s palestinskými civilisty. Otazníky jsou i nad několika případy dělostřelecké a tankové palby na budovy OSN.

V řadě západních zemí je možné podávat žaloby i kvůli podezření na zločiny spáchané ve třetích zemích. Zákazem zveřejňovat jména chce Izrael omezit riziko zatýkání svých důstojníků například při cestách do Británie.

Přečtěte si také:
Spojené státy chtějí oživit mírová jednání na Blízkém východě

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme