Dopravu na německé železnici zasáhla varovná stávka

Berlín, Mnichov, Kolín nad Rýnem a dalších šest německých měst dnes zažívá varovnou stávku dvou odborových sdružení železničářů. Svazy GDBA a Transnet si chtějí vynutit zvýšení mezd a lepší plánování služeb ze strany zaměstnavatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstražná stávka na německé železnici

výstražná stávka na německé železnici | Zdroj: ČTK

Do několikahodinové varovné stávky by se měly zapojit řádově stovky zaměstnanců drah. Postižena má být regionální, dálková i nákladní doprava. "Nemáme v úmyslu ochromit celou zemi, ale chceme vedení drah vyslat jasný signál," řekl na adresu protestní akce šéf odborového svazu Transnet Alexander Kirchner.

Stanoviska obou znesvářených stran byla zatím od sebe hodně vzdálená. Železniční odbory si pro svých 130.000 členů představují zvýšení platů až o 10 procent. Státní dopravce měl včera těsně před vypuknutím stávky přijít s novým tarifním návrhem. Dosud přitom vedení státního dopravce mluvilo jen o jednoprocentním navýšení mezd a jednorázovém přídavku.

Rozsáhlá stávka zaměstnanců státních institucí a veřejných služeb dnes čeká Francii. Půjde o největší akci odborů od nástupu prezidenta Sarkozyho do funkce, citelná bude stávka zejména v dopravě. Tisíce lidí, kteří dnes chtějí pracovat, budou mít velké potíže se do zaměstnání dostat.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme